Gerechten van de wereld

samen aan tafel

Recepten

Net als bij zo veel dingen geldt ook in de keuken: leer je gerecht kennen. Hoe vaker je het maakt hoe beter het gaat. Een geschreven recept vormt altijd het uitgangspunt en de basis. Proef, gebruik je zintuigen en creativiteit en maak er jouw gerecht van. Breng het op smaak zoals jij het lekker vindt en het allerbelangrijkste: geniet er van!

Download hieronder (gratis) de recepten in PDF die ik leerde van de mensen die ik ontmoette tijdens mijn reizen. Alle recepten zijn vegan, ofwel plantaardig.

FAKÉS

Bruine linzensoep

Sinds ik deze soep heb geproefd is het één van mijn favorieten. Met weinig ingrediënten staat er binnen 60 minuten een energierijke maaltijdsoep klaar. Ik leerde het recept van Angjellos Durra met wie ik avond op avond kookte in het oude treinstation van Kyparissia. 

GEMISTA

Gevulde groenten met rijst van Giorgia

Eén van de eerste gerechten die Giorgia me liet proeven was gemista (jeemista). De vulling is identiek aan de vulling van haar specialiteit ‘kolokethokorfathes’ (gevulde courgettebloemen) en de saus die ze erbij maakt is zo goed dat ze er twee keer een kookwedstrijd mee won.

MELOMAKÁ RONA

Christmas sweets

Het is op dit moment winter in Kyparissia en ik heb nog geen Griek gevonden die zegt te genieten van dit seizoen. Hoogtepunt in de winter zijn de Christmas sweets. Met elk huis zijn eigen recept zoals in Nederland elk huis wel een eigen pannenkoekenrecept heeft.  

GRIEKSE SALADE

Als maaltijd of als bijgerecht

Als ik de rest van mijn leven nog maar één gerecht mocht eten dan zou het deze Griekse salade zijn. Met alle ingrediënten te vinden rondom huis is het niet moeilijk om van Griekenland te houden. 

IMAM

Auberginestoof

Imam behoort tot de laderó gerechten. Laderó komt van het woord ládi, dat olie betekent. Laderó gerechten behoren tot de traditionele keukens van de olijfolierijke gebieden zoals Peloponnesos, Epirus en Kreta. Ze bevatten a lot of olive oil en worden altijd met brood gegeten.

MELITZANA SALATA

Auberginesaus

Met slechts een paar ingrediënten als smaakmakers blijven de Grieken me verrassen en inspireren met hun eeuwenoude tradities, cultuur en smaak. Zoals met deze saus van aubergine die als bijgerecht wordt gegeten in combinatie met brood.